středa 25. září 2013

Trpaslíci a jiné bronzové úkazy

Dnešní příspěvek bude o sochách menší velikosti - nejsou to žádné monumentální pomníky, i když ty jsou v Polsku taky dost v kurzu... (Ačkoli zrovna tady jich tolik není, jaksi se tu před rokem 1945 nestavěly.) Vlastně si myslím, že trochu zasahují i do oblasti intervencí ve veřejném prostoru, jenomže mají podporu z oficálních míst

Trpaslíci neboli krasnale ve Wrocławi naplňují přísloví, že "vlezou všude". Po městě jich dneska najdete na nejrůznějších místech asi 250. Dost často dělají něco, co je spojené s místem jejich výskytu (v Ševcovské ulici šijí boty a pod.). Nejčastěji stojí na zemi, ale můžou taky třeba viset na lampě. Samozřejmě je zábavné je hledat, nacházet a fotit (a budu v tom pokračovat, už vím aspoň o deseti dalších, které jsem nevyfotila).

A nejlepší na nich je, že nevznikly prvotně jako turistická opičárna. :) V roce 2001 totiž vydavatelství Agora postavilo v jedné vratislavské ulici pomníček s trpaslíkem, který je připomínkou happeningů Pomarańczowé Alternatywy. V 80. letech to byla celkem rozsáhlá recesisticko-opoziční skupina, která pořádala různé happeningy. Něco jako naše Společnost za veselejší současnost, akorát vznikla asi o deset let dříve (SzVS se ostatně u PA inspirovala.). Oranžová alternativa se zase inspirovala holandským hnutím Provo, od něhož převzala kromě barvy právě i motiv trpaslíků.
Takže... ten původní první vratislavský bronzový trpaslík o samotě dlouho nevydržel, brzy se v jiné ulici objevil další - a výsledkem je vysoká míra trpasličího "zamoření".



Hasiči

Tohohle musím vyfotit ještě jednou - ten hrb za ním je totiž vchod do podzemí...


Tenhle trpaslík není na náměstí sám...

... je tam totiž s tímhle fešákem. Jak ilustrace k Sapkowskému, co? Rytíř totiž sedí na lavičce před obchoďákem na Grunwaldském náměstí. Škoda, že se u nás obchodní centra jmenují tak neutrálně - Černá růže, Kotva, Nový Smíchov... Žižka například by se jistě před některým z nich dobře vyjímal.

Toto sousoší také obsahuje prvek humoru, který by nemusel každý zkousnout. Nachází se totiž v uličce, kde bývala jatka, a vyobrazuje zvířata, která se chovají na maso. (Nejen) kráva tam chybí, už by se totiž do uličky nevešla.


Plaketa před sousoším praví: "K poctě jatečních zvířat - konzumenti." Určitě existuje vegetarián (vegan?), který se nad touhle cedulí rozčílil. :)

Ještě vám ukážu tuhle docela vtipnou reklamu a jdu spát.


Žádné komentáře:

Okomentovat